Naar
boven

Google Penguin

Google Penguin, ook wel bekend als ‘webspam-update’, is bedoeld om websites die bewust spammen aan te pakken. Het is een toevoeging aan het zoekalgoritme. Wanneer je met je website geraakt bent door Google Penguin kun je lager terechtkomen in de zoekresultaten. Het is ook mogelijk dat jouw website of pagina dan helemaal niet meer wordt weergegeven in de zoekresultaten. Dit kun je veranderen door aanpassingen te doen, zodat je na de volgende update weer in de zoekresultaten verschijnt. Beter is natuurlijk om het te voorkomen.

Vormen van bewuste webspam

De twee meest voorkomende vormen van bewust spammen zijn die van linkspam en zoekwoordspam. Wanneer jij met jouw website naar slechte websites linkt, wordt dit linkspam genoemd. Omdat je hier zelf controle op hebt (jij beheert immers zelf je eigen website) kun je hierdoor gestraft worden door Google. Van zoekwoordspam is sprake als het zoekwoord in vergelijking met de rest van de tekst erg vaak voor komt. Met de keyword density tool kun je dit percentage berekenen. Er is echter geen magisch percentage te noemen die zorgt dat jij altijd bovenaan staat. Belangrijk is dat het gebruik van zoekwoorden natuurlijk moet zijn.

Voorkom dat je geraakt wordt door Google Penguin

Hierbij geldt het gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Het kan je heel wat bezoekers op je website kosten wanneer je (tijdelijk) uit de zoekresultaten verdwenen bent. Er zijn een aantal dingen die je kunt toepassen om niet gefilterd te worden door Google Penguin. Zo kun je er zelf voor zorgen dat uitgaande links van je website goed zijn. Link dus alleen naar kwalitatief goede en relevante websites. Ook moet je zorgvuldig omgaan met zoekwoorden. Deze moet je toepassen op een natuurlijke manier. Ook kun je ze op bepaalde plaatsen laten terugkomen, zoals in de title-tag, meta descriptions, header tags, body tekst en in afbeeldingen.

Zelf leren hoe je hoger in Google scoort?

Bekijk cursus nu!