Naar
boven

Pagerank

Google hecht belang aan de populariteit van een website of pagina op een website. Hoe groter de populariteit, hoe hoger jou website of pagina scoort in Google. Deze populariteit wordt ook wel pagerank genoemd.  Pagerank is de term die door Google wordt gebruikt om de populariteit of waarde van een pagina of website te bepalen. De term is afgeleid van de naam van medeoprichter van Google: Larry Page. Wanneer we het woord uit elkaar halen, (page rank) kunnen we al snel stellen dat pagerank ook wel het rangschikken is van pagina’s naar belang. Het is een van de (vele) factoren die de positie van jouw pagina of website bepaalt binnen de zoekresultaten.

Pagerank bepalen

Hoe kan Google de pagerank bepalen? De pagerank bepalen gaat via het vaststellen van de waarde van in- en uitkomende hyperlinks. Google analyseert deze hyperlinks, en kent er een bepaalde waarde aan toe. Relevante webpagina’s krijgen veel inkomende links. Een uitgaande link van deze relevante webpagina krijgt dan ook een hogere waarde toegekend. Wanneer jij een link ontvangt van desbetreffende pagina zal dit een positieve invloed hebben op de Google pagerank van jouw pagina.

Google pagerank verhogen

Er zijn een aantal zaken die je kunt toepassen om de Google pagerank te verhogen. Het meest belangrijke is om pagina’s te schrijven met originele en relevante informatie. Wanneer jouw pagina als ‘relevant’ wordt bestempeld door bezoekers, zal Google dit ook zien. Ook andere websitehouders zien dit, je zult eerder externe links ontvangen. Op de links die je ontvangt kun je geen invloed uitoefenen. Op uitgaande links kun je wel invloed uitoefenen, je hebt hier immers zelf controle over. Daarom moet je goed berekenen wat de invloed is van het plaatsen van een uitgaande link. Een term voor het verkrijgen van relevante links op andere websites is linkbuilding. Ook kun je hier intern op inspelen, door interne links toe te kennen aan andere pagina’s van jouw website.

Zelf leren hoe je hoger in Google scoort?

Bekijk cursus nu!