Naar
boven

Sandbox

Sandbox is een filter waarbij Google een website of pagina voor een ruime tijd uit de zoekresultaten filtert. Het is een vorm van een Google penalty. De gefilterde pagina’s zijn wel eerst geïndexeerd, maar daarna ineens niet meer zichtbaar voor bezoekers. Google heeft het bestaan van Google Sandbox nooit bevestigd maar we kunnen er vanuit gaan dat een dergelijk filter wel degelijk bestaat. Toch is om deze reden de verschijning onverklaarbaar en niet te voorspellen. Google geeft geen inzicht en informatie over het bestaan van de Sandbox. Dit maakt dat webmasters en SEO-experts er nog niet op kunnen inspelen, wat kan leiden tot een flinke ergernis.

Waarom Sandbox?

Wie in de Sandbox terecht komt dient zich eerst te bewijzen. Hoewel dit nooit officieel is bevestigd, wordt er vanuit gegaan dat Sandbox bestaat om spammers tegen te gaan. Sommige spammers maken zo veel mogelijk websites aan, waar ze advertenties en grote aantallen links op kwijt kunnen. Deze websites bevatten weinig inhoud, en worden door Google als niet relevant gezien. Sandbox is ontwikkeld om dit soort websites eruit te filteren. Google vindt dat websites zich eerst dienen te bewijzen, voor ze hoog in de zoekmachine mogen scoren.

In de Sandbox, en dan?

Je website dient een periode lang te bewijzen dat het een ‘goede’ website is. De lengte van deze periode staat niet vast. Het kan variëren van een week tot enkele maanden. Voor een deel wordt de lengte van de periode bepaald door de populariteit en het onderwerp van je website. Drie tot vier maanden is de gemiddelde tijd dat je uit de zoekresultaten verdwenen bent. Helaas valt er niks aan te doen om uit de Sandbox te komen. Verder gaan met het optimaliseren van je website is in dit geval het meest belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je, wanneer je uit de Sandbox komt, direct een goede comeback hebt.

 

Zelf leren hoe je hoger in Google scoort?

Bekijk cursus nu!