Naar
boven

Beeld speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Een website zonder afbeeldingen is bijna niet te vinden en een webwinkel zonder afbeeldingen van producten mist echt een kans. Ik kom ze nog tegen, maar de norm ligt tegenwoordig toch echt op minimaal 1 en bij voorkeur meerdere foto’s van het product.

Hoe kun je het te gebruiken beeldmateriaal zo goed mogelijk optimaliseren voor zoekmachines? Sterker nog; hoe kun je afbeeldingen inzetten om zelfs beter gevonden te worden in Google? Ik geef je hierbij graag een aantal tips.

Tip 1: Gebruik een goede bestandsnaam

naam afbeelding
De bestandsnaam is belangrijker dan je denkt. Namen als DSC6364.jpg, 877d7egrgyya8e8frh.jpg of dergelijke nietszeggende namen zijn niet wenselijk. Beter is het om een omschrijvende naam te gebruiken. Bij voorkeur een naam waarin een belangrijk zoekwoord voor het product terug komt, zoals bijvoorbeeld sportschoen_saucony_triumph_9.jpg. Of gebruik een omschrijving zoals station_rotterdam.jpg. Dan is het voor zoekmachines direct duidelijk waar de afbeelding over gaat.

Tip 2: Maak gebruik van de alt en title

In HTML kun je aan een afbeelding een alt-attribuut en een title toekennen. Een afbeelding wordt in html bijvoorbeeld als volgt omschreven:
<img src=” station_rotterdam.jpg” width=”250″ height=”300″ alt=”Vooraanzicht Station Rotterdam, Nederland” title=”Station Rotterdam”>

Het title atribuut is de tekst die in de tooltip verschijnt. Door gebruik te maken van de tekst die je bij alt=””¦” kunt invullen kun je nog meer informatie kwijt over de afbeelding.

Deze tekst wordt gebruikt om zoekmachines te vertellen waar de afbeelding over gaat. Gebruiken dus, want dit is de manier om toch tekst aan een afbeelding te hangen. Meer informatie over het gebruik van alternatieve teksten vind je hier.

Tip 3: Positioneer de afbeelding zorgvuldig.

Het is aan te raden de afbeelding daar te plaatsen waar deze relevant is. Omringen met tekst die over hetzelfde onderwerp gaan is de beste keuze. Afbeeldingen kunnen op velerlei manieren gepositioneerd worden en kunnen vanuit de html broncode bekeken dus op een heel andere plek staan. Door er voor te zorgen dat er relevante tekst rondom de afbeelding staat kunnen zoekmachines de afbeelding beter op hun waarde beoordelen.

Tip 4: Maak gebruik van een omschrijving

Plaats direct onder de afbeelding een omschrijving van de afbeelding. Maak ook hierin gebruik van relevante zoekwoorden om zo de verbinding met de inhoud van de afbeelding en de teksten duidelijk te maken.

Tip 5: Optimaliseer de afbeeldingen

optimaliseer afbeeldingen
Niet direct van invloed op de vindbaarheid van de afbeeldingen, maar wel belangrijk voor de laadtijd van de pagina is de omvang van de afbeeldingen. Het streven is een zo snel mogelijke laadtijd, al is het alleen al voor de ervaring van de bezoeker. Zorg er ook voor dat je een weloverwogen keuze maakt over de volgorde van de te laden teksten en afbeeldingen. De laadtijd van tekst is te verwaarlozen, dus geef deze voorrang en zorg er daarna voor dat de belangrijkste afbeeldingen als eerste worden getoond. Als vuistregel geef ik altijd mee dat een afbeelding niet veel groter mag zijn dan 200 kb en bij voorkeur kleiner.

Slot

Het loont de moeite om meer tijd en energie te steken in het optimaliseren van afbeeldingen voor zoekmachines. Bij elke zoekopdracht worden in Google immers ook de resultaten van de image search getoond. Het kan dan ook zeer interessant zijn om hoog in zoekresultaten te komen bij relevante zoekwoorden als er op afbeeldingen wordt gezocht. Zeker als de concurrentie nog niet zover is. Doe er alles aan om er voor te zorgen dat je afbeeldingen goed gevonden worden en pak de bezoeker daarna in met die spetterende plaatjes!