Naar
boven

Google faalt in affiliate marketing

Tegenwoordig komt Google bijna wekelijks met een nieuwe of verbeterde dienst. Lanceerden ze vorige week nog Google Adplanner (beta) en de verbeterde Google Trends, vandaag is bekend geworden dat ze het Google Adsense verwijzingen programma stopzetten.

Vandaag heeft iedereen die Google Adsense gebruikt een mailtje gekregen dat in de laatste week van augustus dit jaar het verwijzingen programma wordt stopgezet.

Persoonlijk had ik goede ervaringen met het verwijzingen programma. In tegenstelling tot de gewone Google Adsense, waarbij je een vaste prijs per klik krijgt, was het verwijzingen programma gebaseerd op opbrengsten per conversie. Wanneer iemand via de advertentie op mijn website een product aanschafte bij de adverteerder kreeg ik daar een bedrag voor. Affiliate marketing dus”¦

Google stopt nu met dit programma en geeft de volgende instructies:

 • Verwijder alle verwijzingscode van uw site(s): neem de tijd om vóór de laatste week van augustus alle verwijzingscode van uw sites te verwijderen, zodat u effectief inkomsten kunt blijven genereren met uw advertentieruimte.
 • Vervang uw verwijzingsadvertenties door advertenties van AdSense voor inhoud: als u minder dan drie advertentieblokken voor AdSense voor inhoud op een pagina heeft, kunt u het beste de blokken voor verwijzingsadvertenties vervangen door standaardadvertentieblokken van AdSense voor inhoud. Hierdoor beperkt u het risico op lagere AdSense-inkomsten wanneer het programma voor verwijzingen wordt afgeschaft.
 • Voer alle verwijzingsrapporten uit en sla deze op uw computer op: verwijzingsrapporten zijn per eind oktober niet langer beschikbaar.

Noot: Wilco (Emarky) wees me even op het feit dat Google niet geheel stopt met afilliate marketing. Sterker nog, ze hebben gisteren wederom een nieuwe dienst gelanceerd: Google afilliate network. Wilco bedankt voor je oplettendheid!

Onze Expertise Nodig?

Vul het onderstaande formulier in of bekijk onze online marketing cursussen en online marketing diensten.


Over de auteur:

Dit artikel is geschreven door .

Karel Geenen
Karel Geenen is medeoprichter van KG Online Marketing. Hierbinnen vallen dit weblog, onze Academy met online marketing cursussen en het Bureau voor online marketing diensten.
10 reacties op "Google faalt in affiliate marketing"
 • Sint zegt:
  01 jul, 2008 om 07:39

  Hmmm, jij kunt er dan goede ervaringen mee hebben, ik heb er nog geen droog brood aan verdiend…

  Ik denk dat Adwords/Adsense niet de juiste plaats is om affiliatemarketing op te zetten. Gespecialiseerde netwerken geven meer aandacht aan de adverteerders en uitgevers om ze te helpen de conversie te optimaliseren, dan binnen de self service strategie van Google. En de doorsnee Adwords-adverteerder is denk ik ook al redelijk tevreden over het CPC-model, dat misschien niet altijd eerlijk en optimaal is, maar wel eenvoudig en transparant.

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  01 jul, 2008 om 07:56

  Heb al van meer mensen gehoord dat ze het niks vonden Sint. Denk dat het erg afhangt van de doelgroep/product wat je promoot.

  Reageren
 • Wilco zegt:
  01 jul, 2008 om 08:25

  Ze falen juist niet! Ze stappen juist groter in affiliate marketing, en daarom hebben ze de Adsense verwijzingen stopgezet. Ze hebben gister namelijk aangekondigd dat het Google Affiliate Network van start gaat!

  Waarschijnlijk heb je dit nieuws even over het hoofd gezien, want in mijn ogen is het dus zeker geen falen.

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  01 jul, 2008 om 08:46

  @Wilco
  Inderdaad had ik over het hoofd gezien. Excuses, heb het inmiddels aangepast.

  Reageren
 • Paul Schoenmakers zegt:
  01 jul, 2008 om 14:04

  Haha, nu werd ik getriggerd door de kop, ik denk wat is hier voor interessante insteek te vinden mbt het Google Affiliate Network.

  Maar gelukkig is de ‘fout’ al hersteld ;-)

  Ik verwacht veel van de plannen vaan Google iig, zeker omdat ze nu het Verwijzingen programma stoppen heb ik het vermoeden dat ze flink in willen zetten op het Google Affiliate Network!

  Reageren
 • Karel Geenen zegt:
  01 jul, 2008 om 14:15

  @Paul
  Sorry voor de misleidende kop ;-). Denk inderdaad dat het Affiliatenetwork wel eens wat leuks kan worden.

  Misschien concurrentie voor Clickbank, M4N, Tradedoubler enz.?

  Reageren
 • Jeroen zegt:
  01 jul, 2008 om 19:39

  Op een andere site stond dat de andere bureau’s niet veel concurentie verwachten omdat google niet persoonlijk is.
  Persoonlijk vind ik alle hulpprogramma’s van google die ik gebruik geweldig.

  M.v.g.

  Reageren
 • Antoine zegt:
  04 jul, 2008 om 13:18

  Leuk al die speculaties(kop). Maar het ziet er inderdaad naar uit dat Google 1 jaar na de overname van Doubleclick enkele affiliatetechnieken hiervan gaat integreren in hun netwerk.

  Ik denk een succesverhaal ipv falen.

  Groeten

  Reageren
 • Paul Schoenmakers zegt:
  09 jul, 2008 om 12:56

  Tja, concurrentie zal er echt wel komen, zeker als Google het veel laagdrempeliger maakt voor adverteerders om op basis van CPA te gaan adverteren.

  Maar dan zou je moeten verwachten dat alle adverteerders met elkaar gaan concureren op CPA niveau ipv op keywordbidding niveau. Tja.. de toekomst zal uitwijzen wat er werkelijk van gaat komen.

  Enne.. Gmail is ook succesvol, maar Hotmail bestaat ook nog steeds (met veel meer opslag dan voorheen) ofwel, de concurrentie zal wel reageren op de stappen van Google.

  Reageren
 • Marc Vandenbussche zegt:
  14 mrt, 2009 om 16:42

  Theoretisch kan en moet je nadat je Google AdSense een tijd niet meer gebruikt of niet meer wil dit stopzetten. Op alle pagina’s van Google die met AdSense of help te maken hebben loop ik op een dood spoor. Google AdSense kan je niet stopzetten. Wat heeft dit te betekenen?

  Reageren

Reageren